Važnost sistema fasadne termoizolacije

termoizolacijeKoliko W (vati) troše zidovi, podovi, tavanice i prozori?

Da bi se izračunala potrošnja energije zidanog objekta, u praksi se koristi jednostavna formula:

Q = k * A * ∆T

gde je:

Q - utrošak energije (W),

k – koeficijent provodljivosti,

k = 2 za neizolovane zidove, podove, tavanice i prozore,

k = 0,5 za stiropor ili stirodur debljine 5cm,

k = 2,6 za kvalitetne prozore.

∆T je za podove uvek 17oC, jer se smatra da temperatura zemlje ispod kuće nikada nije ispod 3oC.

Pri spoljnoj temperature od -10oC, neizolovani zidovi i tavanice potroše svakog sata 60 W/m2.

Pri spoljnoj temperature od -10oC, izolovani zidovi i tavanice potroše svakog sata 15 W/m2.

Spoljni zidovi kod porodičnih domaćinstava, stambenih zgrada i poslovnih objekata treba da budu pravilno izolovani. U suprotnom, količina utrošene energije za zagrevanje prostora zimi i rashlađivanje prostora leti je povećana i do 50%. Prostore u kojima boravimo je teško ugrejati tokom hladnih dana odnosno rashladiti tokom toplih letnjih meseci, što negativno utiče na kućni budžet.

Iz ovih razloga pravo rešenje predstavlja SOLTECH.

Primenom našeg sistema termoizolacije dobijate zaštitu od atmosferskih uticaja (padavina, mraza, vetrova, kao i toplotnih uticaja). Na taj način, istovremeno štedite novac za energiju. Ovo je dugoročno rešenje koje vam donosi 10 GODINA GARANCIJE NA KVALITET sistema. SOLTECH paleta od preko 400 boja garantuje prijatni novi dekorativni izgled.

I ne samo to: SOLTECH sistem ide u korak sa vremenom i zahtevima GREEN pristupa gradnji i održivog načina korišćenja resursa. Korišćenjem našeg sistema u svom domu ili poslovnom prostoru, doprinosite OČUVANJU ŽIVOTNE SREDINE!

 

Šta je fasadna termoizolacija

Bilo koja izolacija koja podrazumeva pravljenje debljeg sloja maltera i izolacionih materijala pomaže da se uštedi energija i da se dobije lepši estetski izgled objekta. Međutim, samo ukoliko koristite SOLTECH sistem termoizolacije u mogućnosti ste da SMANJITE UTROŠAK ENERGIJE do 50% i dobijete KVALITET koji naše društvo sertifikuje dajući vam 10 GODINA GARANCIJE.

Šta obuhvata SOLTECH sistem termoizolacije

SOLTECH sistem termoizolacije obuhvata pravilno korišćenje prilikom postavljanja SOLTECH materijala i odabranih izolacionih materijala, armaturnih mrežica i materijala za pričvršćivanje.

Osnovu demit fasade čini stiropor različitih debljina (od 5cm do 8cm). Danas je kod nas uobičajeno da se za fasadu koristi „fasadna petica“, to jest stiropor debljine 5cm. Međutim, kriterijumi su drugačiji u zemljama koje se nalaze u istim klimatskim zonama, kao što su Nemačka, Francuska i Slovenija.  Kod njih, samo stiropor debljine 8cm ispunjava kriterijume koeficijenta prolaza toplote. Preporučujemo da se koristi falcovani stiropor (ploče sa zasecima na ivicama). Kod stiropora sa ravnim ivicama javlja spoj od oko 2mm i postoji veći rizik od nastanka pukotina na spojevima.

Prvi korak pri ugradni termoizolacionog sistema je nanošenje lepka za izolacione materijale i postavljanje armaturnih mrežica.

Ukoliko ste se opredelili za stiropor (polistiren) kao izolacioni material, onda je pravi lepak HardSOL special, koga odlikuje postojanost u različitim vremenskim uslovima, jednostavna priprema, efikasna i brza ugradnja.

Pripremljeni lepak se nanosi na termoizolacione ploče stiropora, koje se pritiskom lepe na čistu i čvrstu podlogu. Izuzetno je važan način nanošenja lepka na stiropor ploče. Lepak se nanosi na ivice ploča kako bi se postigao efekat izolovane vazdušne komore. Ako se lepak ne nanese dobro, dolazi do problema sa kondenzom i oslabljenom izolacijom, a  smanjuje se vek trajanja fasade. Kvalitetan lepak sa elastičnim svojstvima je garant da se na fasadi neće pojaviti pukotine.

Po potrebi se table zalepljenog stiropora i ankerišu plastičnim tiplovima za podlogu. Nakon što se ploče postave na fasadu, one se dodatno fiksiraju jedna uz drugu specijalnim plastičnim tiplovima (oko šest tiplova po m2). Cela površina fasade se pažljivo ravna i niveliše.

Armaturna mrežica se utiskuje u sloj nanetog lepka u debljini od 2-4mm na već zalepljenu termoizolacionu ploču, a zatim se celokupna površina izravnava pripremljenim lepkom. Spojevi dve mrežice se rade sa oko 10% preklopa, te je potrebno u startu nabaviti 10% više mrežice u odnosu na površinu fasade.

Ukoliko ste se opredelili za mineralnu (kamenu) vunu kao izolacioni materijal, onda je pravi lepak za Vas Hard SOL rock koji odlikuje odlična prionljivost, visoka čvrstoća i fleksibilnost.

Pripremljeni lepak se nanosi na mineralnu vunu, koja se pritiskom lepi na navlaženu čistu i čvrstu podlogu. Armaturna mrežica se utiskuje u sloj nanetog lepka u debljini od 2 do 4mm na već zalepljeni termoizolacioni materijal. Zatim se celokupna površina izravnava pripremljenim lepkom.

Drugi korak je nanošenje fasadne podloge, kako bi se po sušenju lepka površina na koju treba da se nanese fasada ujednačila i učvrstila. Time se ona priprema za nanošenje dekorativnih fasadnih maltera.

Za ovu namenu se koriste FaSOLex acryl strukturna akrilna podloga ili FaSOLex acryl con akrilna koncentrovana podloga.

Finalni korak u postavljanu sistema termoizolacije SOLTECH je korišćenje jednog od dekorativnih maltera iz SOLTECH palete akrilnih, silikonskih i silikatno-silikonskih zaribanih i zaglađenih maltera.

Svi naši dekorativni tankoslojni malteri u pastoznom stanju, velike čvrstoće i izuzetne obradivosti se prave u dve osnovne varijante. To su zaribani (rajb) malteri i zaglađeni (puni) malteri, u granulacijama (veličinama zrna) od 1,0mm, 1,5mm i 2,0mm.

Svi FaSOL i FaSOLit dekorativni malteri se toniraju na mix mašinama prema našoj ton karti, koja sadrži više od 400 boja!

Fasadni malter se nanosi čeličnim gleterom, u debljini najkrupnijeg zrna, na prethodno navlaženu površinu. Konačan izgled se postiže naknadnim operacijama, dok je masa još vlažna i obradiva. Za postizanje zaribane (rajb) strukture, nakon kraćeg sušenja malter zaribati kružno ili vodoravno, gladilicom od plastike ili stiropora. Za postizanje zaglađene (pune) strukture, malter strukturiramo punim utrljavanjem odmah nakon nanošenja.

FaSOL acryl KulTen classic su jedni od vodećih materijala kada je u pitanju kvalitet, obradivost i estetski izgled dekorativnih akrilnih maltera.

FaSOLit S je još jedan proizvod u ponudi dekorativnih fasadnih maltera sa silikonskom osnovom, koji karakteriše izdržljivost, visoka vodoodbojnost i paropropustljivost, kao i visoka postojanost boje.

FaSOLit SnS je dekorativni fasadni malter, zasnovan na silikatno-silikonskoj osnovi. Namenjen je za dekorativnu obradu fasada i unutrašnjih zidnih površina u novogradnji na mineralnim podlogama. Koristi se i kao završni sloj u sastavima toplotne izolacije, u okviru SOLTECH sistema.

Na ovako postavljeni sistem termoizolacije, SOL Technology daje 10 GODINA GARANCIJE NA KVALITET, putem sertifikata potpisanog od strane našeg privrednog društva.