Upotreba boje

Kako odabrati pravu boju

Geometrija prostora u našoj kući (stanu, poslovnom prostoru) i upotreba boje mogu bitno uticati na naš stil života, prijatnu atmosferu u prostoru, osveženje, dezinfekciju i lepotu zidova. Najčešće pitanje koje se postavlja je kojom bojom obojiti prostor, a da pritom ne napravite neku grešku.

Pravilni izbor i upotreba boje mogu korigovati mnoge estetske nedostatke našeg prostora. Često želimo da se rešimo uzanih hodnika, tamnih prostorija, klaustofobičnih prostora, niskih plafona i sličnog.

Pre odabira boje, potrebno je dati odgovore na sledeća pitanja:

  • Kolika je veličina prostorije?
  • Kakva je namena prostorije?
  • Kolika je osvetljenost prostora?
  • Kakva je geometrija prostora?

SOL TECHNOLOGY

Dobar odabir i upotreba boje - mali saveti

Neophodno je da najpre  odaberete glavni ton, odnosno boju za vašu kuću. Tu boju je najbolje koristiti za najveće prostorije u vašem domu. Po pravilu, što je prostorija veća boja treba da je mirnija.

Uzane prostorije sa zidovima koji su blizu jedan drugom treba takođe obojiti svetlim bojama, ali hladnijih nijansi sa sjajnim efektom, kako bismo dobili vizuelno šire prostorije.

Najudaljenije strane zidova ćemo približiti tako što ćemo ih obojiti tamnijim, ali toplijim bojama, sa mat efektom. Ovakve nijanse približavaju zidove, odnosno vizuelno sužavaju prostor.

Jačina upotrebljenih boja ima veliki efekat na doživljaj veličine sobe.

Svetle boje ostavljaju utisak kao da udaljavaju zidove, odnosno šire prostorije.

Tamnije nijanse boja daju utisak približavanja, to jest sužavanja prostora.

Ako obojite tavanicu hodnika kod ulaznih vrata vrlo tamnom bojom, a tavanicu dnevnog boravka najsvetlijim tonom, dnevna soba će izgledati još prostranija i vizuelno šira.

 

SOL TECHNOLOGY