HardSOL rock

Visoko elastični lepak za lepljenje mineralne vune

HardSOL rock je visokoelastični lepak mineralnog porekla. Namenjen je za lepljenje elemenata od mineralne vune MW, ali se može koristiti i za lepljenje elemenata od stiropora, za umetanje armaturne mrežice i izravnjavanje celokupne fasadne površine.

Kategorija proizvoda

Opis proizvoda

HardSOL rock – priprema i nanošenje: pripema mase se vrši u čistoj posudi laganim dodavanjem praha u oko 26-30% vode (6,5-7,5l vode za 25kg praha), uz konstantno mešanje električnim mikserom do potpune homogenizacije. Masu ostaviti da odstoji 5-10min, zatim još jednom kratko promešati i po potrebi dodati još vode. Masu pripremljenu za nanošenje treba utrošiti najkasnije u roku od 6 sati, jer će nakon toga očvrsnuti.

HardSOL rock nanosimo po celokupnom obodu EPS/XPS ploče i dodatno tačkasto na 3-5 mesta po sredini. Ploča se zatim pritiskom lepi na čistu, otprašenu i čvrstu podlogu. Debljina nanetog sloja lepka na ploču, a samim tim i potrošnja istog, umnogome zavise od toga koliko je podloga ravna i iznivelisana. Ploče lepiti tesno jednu uz drugu tako da proizvod ne dospeva na kontaktne površine između dve ploče. Eventualne pukotine zapuniti komadićima EPS/XPS ploče ili PUR penom, a ne lepkom.

Prilikom lepljenja MW ploča lepak se nanosi na celokupnu površinu ploče nazubljenom gletericom dubine zuba 5-8mm.

Vreme sušenja lepka pri normalnim vremenskom uslovima iznosi 24 sata, nakon čega se može pristupiti tiplovanju, u cilju dodatnog učvršćivanja ploča. Izvodi se na mestima čvorišta i na sredini ploče plastičnim tiplovima, optimalno sa 6-10 kom/m2. Tiplovanje u slučaju lepljenja MW ploča je obavezno i izvodi se namenskim metalnim tiplovima. Rupe nastale na mestima gde su utisnuti tiplovi popuniti i izravnati pomoću tankog sloja lepka. Nakon minimum 48 sati od lepljenja ploča, može se pristupiti utiskivanju mrežice na celokupnoj fasadnoj površini.

Lepak se nanosi nazubljenom gletericom dubine zuba 3-5mm. Zatim se u tako nanet svež lepak vrši utiskivanje armaturne staklene mrežice odozgo prema dole, uz obavezno preklapanje po ivicama od minimum 10cm. Utiskivanje vršiti tako da mrežica bude vidljiva a ne potpuno prekrivena lepkom. Na ovako nanet očvrsli lepak, nakon 24 sata sušenja, naneti završni sloj lepka kojim se vrši finalno zaglađivanje fasadne površine. Ukupna debljina završnog sloja lepka treba da iznosi 4-5mm. Sveže površine zaštititi od kiše i jakog sunca. Ovako naneti lepak treba da odstoji 5-7 dana, zavisno od vremenskih uslova, i tek tada se može pristupiti nanošenju završnog dekorativnog fasadnog sloja.

Optimalni vremenski uslovi za rad su kada je spoljna temperatura vazduha od +5ºC do +30ºC, a vlažnost 50-60%. Ne raditi po kiši, jakom suncu i vetru. Visoka vlaga i niske temperature mogu produžiti vreme sušenja lepka.

Potrošnja: Zavisi od kvaliteta i ravnosti podloge, kao i od elemenata koji se lepe. Iznosi oko 4-7 kg/m2 za lepljenje i oko 4-6 kg/m2 za utiskivanje mrežice i završni sloj.

Temperatura primene: Od +5⁰C do +30⁰C.

Rok trajanja: 12 meseci, u orginalnoj dobro zatvorenoj ambalaži na temperaturi iznad 5°C, u suvom prostoru na paleti.

Pakovanje: 25kg